+386 (0)1 561 20 70 svecarstvo.jurkovic@siol.net

Simbolika prižiganja nagrobnih sveč

by | Okt 14, 2020 | Nekategorizirano

Sveča je svetilo, ki simbolizira božansko svetlobo v temi življenja in dobro nad zlom. Predstavlja svetlobo in toploto, ki jo povezujemo z ognjem. Njen večni plamen nas povezuje s spominom, ki toplo gori v naših srcih ter nas spomni na naše pokojne. Sveča je tudi simbol religije in duhovnosti.

Moč luči

 

Že vse od antičnih časov, je bilo prižiganje plamenov zelo pomembna značilnost mnogih ver. Večina vernikov sveče prižgejo pri molitvi ali v spomin na ljubljeno osebo. V krščanstvu prižig sveče in njen goreč plamen simbolizirata prisotnost Boga. Plamen sveče oddaja toploto in svetlobo, ki simbolizirata sonce, naš temelj življenja. Prižiganje sveč je izredno močan obred, saj nam ne glede na našo versko usmerjenost, nudi močan občutek miru. Neverjetno je, kako lahko svetloba prižgane svečke v trenutku ustvari občutek pomembnosti in topline.

Svetloba velja za čisto moč, ki razprši temo, nahrani življenje in vse osvetli.

Prižig sveč ob Dnevu spomina na mrtve

 

1. november je dan ob katerem svoj čas posvetimo v spominu na tiste, ki smo jih izgubili in jim v simbolu miru in svetlobe prižgemo svečko. Za njen prižig ni potrebno pripadati nobeni veri ali tradiciji, dovolj je samo globok spomin na nekoga, ki ga imate radi, a ga ni več med nami. Prižiganje sveč je preprost, enostaven način ob katerem začutimo mir in povezanost. Simbolika močno goreče sveče žalujočemu nudi veliko tolažbo in oporo. Za nekatere plamen sveče predstavlja ohranjanje svetlobe za spomin, ki še vedno živi in sveti globoko v našem srcu. Dan spomina na mrtve je slovenski državni praznik, ki izhaja iz krščanskega praznika Vsi sveti. Na ta dan katoličani slavijo vse svetnike in umrle. Kljub temu, da sta praznika na isti dan, si nista enaka. Na praznik vseh svetih se bližnji spominjajo vseh umrlih, ki se že veselijo v večni svetlobi Boga, medtem ko ob dnevu spomina na mrtve ohranjamo spomin na naše preminule.

 

Sveča je že od nekdaj simbol svetlobe, toplote oziroma ognja in spomina. Kot simbol luči pokojnike s svetlobe življenja varno vodi v temo smrti in onostranstvo. Hkrati ponazarja večni plamen spomina, ki toplo gori v naših srcih, tudi ko ljubega pokojnika ni več z nami. Pred davnimi časi so pokojnika v onostranstvo pospremili s svetilko v grobu, krščanstvo pa je uveljavilo zlasti tradicijo prižiganja sveč.