+386 (0)1 561 20 70 svecarstvo.jurkovic@siol.net

Katera sveča je najbolj ekološka

by | Okt 16, 2020 | Nekategorizirano

Bližamo se dnevu ob katerem bomo svoj čas posvetili našim preminulim in jim v simbolu miru in svetlobe prižgali svečko. Zadnja leta je vse več govora o problematiki uporabe nagrobnih sveč in njihovem onesnaževanju. Na slovenskem tržišču je bila izvedena raziskava o tem, katera sveča je zares ekološka.

Ko izbiramo, kakšne in katere sveče bomo prižgali, pomislimo tudi na vpliv sveče na okolje.

V Sloveniji je kot ekološka ali okolju prijazna sveča označena marsikatera sveča ali alternativni izdelek, ki pa temu kriteriju žal ne ustreza oziroma je kriterij »ekološkosti« pogosto nejasen. Kaj sploh je ekološki izdelek? Ekološki izdelek je tisti izdelek, ki je proizveden v prizadevanju za varovanje življenskega okolja in ohranjanje narave.
Večina nas ob besedi ekološka sveča najprej pomisli na stekleno svečo, saj menimo, da je steklo bolj okolju prijazno kot plastika, vendar pri svečah temu ni ravno tako. Steklena sveča se uvršča na drugo mesto, saj je dobro reciklabilna samo če je izdelana iz prozornega nebarvnega stekla.

Poučimo se o dejanski ekološkosti različnih tipov sveč, ki so na voljo, in naj nas ne zavedejo oznake o ekološkosti, biorazgradljivosti.

Veliko ljudi bi se spomnilo še na bio-razgradljivo svečo, ki tudi ni reciklabilna, in se uvršča na tretje mesto, saj se bio-razgradaljivega ohišja ne da reciklirati. Prav tako pa je za utemeljeno trditev o kompostabilnosti potrebno pridobiti ustrezen certifikat pristojnih institucij.

Seveda poznamo še mnogo drugih vrst sveč od klasičnih plastičnih, solarnih do elektronskih. Vse se ponašajo s svojimi prednostmi in prikrivajo slabosti, ki jih lahko odkrijete tukaj https://ekosveca.si/.